Bihar ITI Model Question Papers 2022 PDF Previous Year Question

Bihar ITI Model Question Papers 2022 :– Hello friends, through this article, I am going to give you some important questions for Bihar ITI exam. Candidates who are going to appear in Bihar ITI Exam. Those candidates read this article carefully. As you all know Bihar ITI exam is going to be held on 12th June 2022. Whose admit card has started downloading from 2nd June 2022. Let me tell the candidates that whatever time you have, do not let that time go to waste. Engaged in the preparation of ITI exam. Given below questions may come in Bihar ITI.

Bihar ITI Model Question Papers 2022
Bihar ITI Model Question Papers 2022

Bihar ITI Model Question Papers 2022 :- 

Name of the Post ? Bihar ITI Model Question Papers
Name of the Board Bihar Combined Entrance Competitive Examination Board, Patna
Type of post Question Papers
Bihar ITICAT Exam 12-06-2022
Bihar ITICAT Exam schedule ? Mention In your Admit card
Bihar ITICAT Admit card releasing Mode Online
Official Website BCECEB

You have been provided with 20 questions for Bihar ITI exam. Read this question carefully once before appearing in Bihar ITI Exam.
20 questions have been given, the rest of the questions on this page will be updated soon on this website. Candidates keep visiting this website.

Hindi English
प्रश्‍न 1. भारत में जनगणना कितने वर्षों बाद होती है ?
उत्तर – 10प्रश्‍न 2. मेघदूत किसकी रचना है ?
उत्तर – कालिदासप्रश्‍न 3. भारत की स्वतंत्रता के समय ब्रिटेन का प्रधानमंत्री कौन था ?
उत्तर – क्लेमेंट एटली

प्रश्‍न 4. एक्जीमा रोग शरीर के किस अंग को प्रभावित करता है ?
उत्तर – त्वचा

प्रश्‍न 5. ‘स्काउट एंड गाइड्स’ संस्था की स्थापना किसने की थी ?
उत्तर – रोबर्ट बाडेन पॉवेल

प्रश्‍न 6. संसार का सबसे बड़ा महासागर कौन-सा है ?
उत्तर – प्रशांत महासागर

प्रश्‍न 7. ‘पैनल्टी किक’ शब्द किस खेल में प्रयुक्त होता है ?
उत्तर – फुटबॉल

प्रश्‍न 8. रणजी ट्रॉफी का सम्बन्ध किस खेल से है ?
उत्तर – क्रिकेट

प्रश्‍न 9. ज्ञानपीठ पुरस्कार किस क्षेत्र से सम्बंधित है ?
उत्तर – साहित्य

प्रश्‍न 10. भारत का सर्वोच्च खेल पुरस्कार कौन-सा है ?
उत्तर – राजीव गाँधी खेल रत्न पुरस्कार

प्रश्‍न 11. अर्जुन पुरस्कार किस वर्ष शुरु हुए ?उत्तर – 1961

प्रश्‍न 12. भारत की मानक समय रेखा कौन-सी है ?
उत्तर – 82.5 डिग्री पूर्वी देशांतर रेखा जो इलाहाबाद से गुजरती है

प्रश्‍न 13. मैग्सेसे पुरस्कार पाने वाले पहले भारतीय कौन थे ?
उत्तर – बिनोवा भावे

प्रश्‍न 14. ‘मोनालिसा’ किसकी विश्वविख्यात पेंटिंग है ?
उत्तर – लियोनार्दो-द-विंची

प्रश्‍न 15. स्वांग किस राज्य की लोकनृत्य कला है ?
उत्तर – हरियाणा

प्रश्‍न 16. भारत में कितने उच्च न्यायालय है ?
उत्तर – 25

प्रश्‍न 17. कोई विधेयक धन विधेयक है या नहीं इसका फैसला कौन करता है ?
उत्तर – लोकसभा अध्यक्ष

प्रश्‍न 18. अंतिम मुग़ल सम्राट कौन था ?
उत्तर – बहादुर शाह जफ़र द्वितीय

प्रश्‍न 19. तम्बाकू पर पूरी तरह प्रतिबन्ध लगाने वाला विश्व का पहला देश कौन-सा है ?

उत्तर – भूटान

प्रश्‍न 20. ‘गोदान’ किसकी रचना है ?
उत्तर – मुंशी प्रेमचन्द ..

Question 1. After how many years does the census take place in India?
Answer – 10Question 2. Whose creation is Meghdoot?
Answer – KalidasQuestion 3. Who was the Prime Minister of Britain at the time of India’s independence?
Answer – Clement Attlee

Question 4. Which part of the body does eczema affect?
Answer – Skin

Question 5. Who founded the institution ‘Scouts and Guides’?
Answer – Robert Baden Powell

Question 6. Which is the largest ocean of the world?
North Pacific Ocean

Question 7. In which sport the term ‘penalty kick’ is used?
Answer – Football

Question 8. With which sport is the Ranji Trophy related?
Answer – Cricket

Question 9. Jnanpith Award is related to which field?
Answer – Literature

Question 10. Which is the highest sports award of India?
Answer – Rajiv Gandhi Khel Ratna Award

Question 11. In which year Arjuna Awards started? Answer – 1961

Question 12. What is the standard time line of India?
Answer – 82.5 degree east longitude line which passes through Allahabad

Question 13. Who was the first Indian to receive the Magsaysay Award?
Answer – Binova Bhave

Question 14. Whose world famous painting is ‘Monalisa’?
Answer – Leonardo-da-Vinci

Question 15. Swang is the folk dance art of which state?
Answer – Haryana

Question 16. How many High Courts are there in India?
Answer – 25

Question 17. Who decides whether a Bill is a Money Bill or not?
Answer – Speaker of Lok Sabha

Question 18. Who was the last Mughal emperor?
Answer – Bahadur Shah Zafar II

Question 19. Which is the first country in the world to completely ban tobacco?

Answer – Bhutan

Question 20. Whose composition is ‘Godan’?
Answer – Munshi Premchand..

Important Link :-

Admit Card Click Here
Apply Online Registration | Login
Official Notification Click Here
Official Website Click Hare
Telegram Join Click Here

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top